Ittzés Mihály emlékezete

Mély fájdalommal és megrendüléssel értesült a Kodály Intézetért Alapítvány kuratóriuma Dr. Ittzés Mihály halálának híréről.

Ittzés Mihály_fekete keret
Ittzés Tanár Úr, ahogy sokak emlékezetében él a kezdetektől kuratóriumi tag volt, szellemi horizontja, műveltsége, zeneírói és szerkesztői precizitása kiadványok, koncertek, előadások sorozatán keresztül tette hozzáférhetővé a szakma és a szélesebb közönség számára Kodály életművét, munkásságának mélyebb összefüggéseit.

Alapos és körültekintő zenetudományi tevékenysége, kezdeményező készsége, szellemi frissessége és utánozhatatlan humora tanítványok, munkatársak, hazai és nemzetközi zenei testületek sokaságának jelentett megbízható értéket, viszonyítási alapot. A jelenségek tudományos vizsgálata mellett a történelmi és irodalmi vonatkozások szemléletes felmutatása új dimenziókat tárt fel Kodály és más zeneszerzők műveinek elemzésénél, legyen az akár egy nagyobb tudományos tanulmány vagy egy koncert-katalógus. Írásain, előadásain keresztül sokan szereztek életre szóló élményeket, s kerültek közelebb a zeneművészet, s benne Kodály világához.

Kuratóriumi tevékenységét betegsége kezdetén a rá oly jellemző korrektséggel felfüggesztette, de Vele együtt mindannyian bíztunk mielőbbi visszatérésében. Az égi és földi segítség azonban kevésnek bizonyult, s most szembesültünk a felfoghatatlan igazsággal: személyes jelenlétére többé nem számíthatunk. Velünk marad azonban a soha nem törleszthető adósság és kötelesség: szellemi örökségének, félbemaradt kezdeményezéseinek ápolása, továbbvitele, értékrendjének megőrzése szóban és írásban, de legfőképpen a zenében. Nyugodjék békében!

A méltatlan utódok és a törekvő őrzők nevében

A Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány Kuratóriuma

Vélemény, hozzászólás?